4 porties
Zodra de witte asperges weer op de markt verschijnen, moet ik altijd wel soep ervan maken. In dit recept gebruik ik de asperges zelf ook in de soep, maar je zou bijvoorbeeld ook alleen de schillen kunnen gebruiken en de asperges zelf eten met aardappeltjes, zalm of ham en een gekookt eitje.
1 kg witte asperges
100 g bloem
75 g roomboter
1 (kippen of groente) bouillonblokje
1 eidooier
125 ml kookroom/crème fraîche/slagroom
sap van 2 citroenen
peper en zout
Schil de asperges en snijd de houtige onderkant ervan af.
Kook de schillen, onderkanten en asperges in een grote pan water zo’n 15 minuten tot de asperges gaar zijn. Vis de asperges eruit en kook de schillen nog 15-30 minuten, zodat de aspergesmaak in het water kan trekken. Gooi het vocht niet weg!
Maak in een andere grote pan een roux. Dit doe je door de boter te smelten en daarna de bloem erdoorheen te mixen. Dit gaat het beste met een garde. Laat zo’n 3-5 minuten bakken.
Nu schep je telkens soeplepel voor soeplepel het aspergevocht erbij. Wacht in het begin tot het vocht echt is opgenomen door de roux. Als het wateriger begint te worden kun je ook grotere hoeveelheden vocht toevoegen.
Als al het vocht is toegevoegd voeg je het bouillonblokje toe.
Pureer 1/3 van de gekookte asperges (liefst de onderkanten) en voeg toe aan de soep. Snijd de rest van de asperges in kleine stukjes.
Kook dit voor 5-10 minuten door zodat de bloem smaak eruit gaat.
Voeg de eidooier toe, terwijl je constant roert. Dit kun je het beste doen door eerst wat vocht bij de eidooier te mengen. En dan in de soep te gooien. Breng vanaf nu niet meer aan de kook.
Voeg de room, het citroensap en de stukjes asperge toe.
Als topping kun je er een stuk ham of zalm op doen. Gebruik een lekkere olijfolie of maak een peterselie olie.
Heerlijk met een stuk vers brood met zelfgemaakte kruidenboter!