300 g
Al een tijdje probeer ik minder kaas te eten toen ik erachter kwam dat ik eigenlijk elke dag kaas at. Op mijn zoektocht naar vegan kazen stuitte ik heel vaak op cashewnoten als hoofdingrediënt voor veganistische kazen. Deze vegan kruidenkaas is by far mijn favoriet en staat eigenlijk altijd wel in de koelkast. Erg lekker en heel makkelijk naar eigen smaak aan te passen.
65 g ongebranden cashews
150 g tofu
30 ml citroensap
1 el appelciderazijn
1 knoflookteentje
1 tl uienpoeder
0,5 tl versgemalen peper
1 tl zout
10 g verse dille
10 g verse basilicum
10 g verse bieslook
Laat de cashewnoten een nachtje weken in water.
Spoel de cashewnoten af en stop samen met de tofu, het citroensap, de appelciderazijn, het knoflookteentje, het uienpoeder de peper en het zout in een blender.
Blend dit tot het een mooi egaal mengsel is. Roer af en toe even door, zodat er geen stukjes in blijven zitten.
Haal het tofu-cashew mengsel uit de blender en stop het in een bakje.
Hak alle verse kruiden fijn en meng door het tofu-cashew mengsel.
Proef en breng eventueel op smaak met peper, zout, appelciderazijn of wat citroensap.
Het liefst maak je de vegan roomkaas een paar uur van tevoren, zodat het nog wat kan opstijven in de koelkast en de smaken er nog wat beter intrekken.
Natuurlijk kun je variëren met de verse kruiden, maar ik vind de basis van dille en bieslook wel het lekkerste.