Vegan blondies met pecannoten, witte chocolade en speculoos

28 februari 2021

16 stukken

Voor de eerste keer deed ik mee aan de swiepswoepswap van Mandy. Deze challenge houdt in dat je gekoppeld wordt aan een andere foodie en dat je je eigen draai geeft aan een recept van haar/hem. In mijn geval werd ik gekoppeld aan Hilde van Slowfoody. Wat een toffe dingen staan daar op zeg! Ik kon gewoon bijna niet kiezen, dus na uren ronddwalen op haar site besloot ik voor de blondies te gaan. Er staan meerdere recepten voor blondies op haar site en ik besloot te kiezen voor de blondies met speculoos en pecannoot. Nou zit ik nog steeds in mijn vegan challenge week van VSA Utrecht, dus mijn eigen draai aan het recept is dat hij nu vegan is én ik heb er witte chocolade aan toegevoegd. En ze zijn echt mega lekker chewy en zacht en gewoon goddelijk! Ik zeg: zeker proberen!

Ingrediënten

  • 200 g lichtbruine basterdsuiker

  • 240 g witte basterdsuiker

  • 0,5 tl zout

  • 120 g appelmoes zonder suiker

  • 100 g gesmolten kokosolie

  • 130 g Speculoospasta

  • 90 g aquafaba (kikkererwtenvocht)

  • 2 tl vanille-extract

  • 315 g bloem

  • 1 tl bakpoeder

  • 75 g grof gehakte pecannoten

  • 50 g grof gehakte Speculooskoekjes

  • 100 g vegan witte chocolade

Garnering

  • 50 g pecannoten

  • 50 g witte chocolade

  • 25 g gesmolten speculoospasta

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een vierkant bakblik in met kokosolie en bekleed met een bakpapiertje. Zo krijg je de blondies er straks beter uit.

  •  Voeg de witte en lichtbruine basterdsuiker en appelmoes toe aan een kom en meng door elkaar.

  • Verhit in een klein pannetje de kokosolie en speculoospasta tot het gesmolten is. Voeg dit samen met de aquafaba en het vanille-extract toe aan de suiker en appelmoes. Meng dit ook weer door elkaar.

  • Zeeg de bloem en het bakpoeder in dezelfde kom en meng voorzichtig met een spatel door elkaar.

  • Meng vervolgens de pecannoten, speculooskoekjes en witte chocolade door het blondie beslag. 

  • Verdeel nu de pecannoten en witte chocolade over de bovenkant van het beslag. Drizzle vervolgens de gesmolten speculoospasta eroverheen.

  • Zet in de over voor 40-50 minuten. Check na 30 minuten hoe je blondie eruit ziet. Elke oven is tenslotte anders. Als een tandenstoker er schoon uitkomt is de blondie klaar.

  • Laat hem het liefst een aantal uur afkoelen (en misschien zelfs in de koelkast). Dit omdat de kokosolie dan weer wat kan stollen en de blondie steviger wordt.

  • Ikzelf snijd de blondie in 16 of 25 stukken, want hij is nogal machtig. Maar feel free om er zelf over te oordelen. Geniet ervan!