2 kommen
Nu met dit winterse weer gaat een lekker warme kom soep er altijd wel in. Dus toen ik de pompoen en pastinaak zag liggen wist ik het meteen: ik ga een pompoen-pastinaak soep maken. Een hele lekkere en simpele manier om te smullen en gelijk wat groente binnen te krijgen. Voor de mensen die pastinaak niet kennen: pastinaak wordt ook wel een vergeten groente genoemd. Het is familie van de wortel en heeft een beetje een zoete, anijsachtige smaak. Ik kan wel zeggen dat het een van mijn lievelingsgroente is. Je kunt er ook zoveel mee: roosteren, pureren, koken, bakken. Je kunt er zelfs chips mee maken and dare I to say hem gebruiken in zoete baksels!
1 ui
250 gram pompoen
250 gram pastinaak
1 groentebouillon blokje
1 laurierblad
2 kruidnagels
1 tl komijnzaad
750 ml water
75 ml (soja/haver-)room
60 gram zonnebloempitten
60 gram pompoenpitten
40 gram sesamzaadjes
1 el sojasaus
1 tl ahornsiroop
0,5 tl gerookt paprikapoeder
Je maakt hier meer mee dan nodig is, maar je kunt het overal bij serveren en het blijft lang goed in een afgesloten glazen potje.
Verwarm de oven voor op 160C.
Leg een bakpapier op een bakplaat en meng hierop alle ingrediënten voor de zaden en pitten crumble.
Zet dit voor 10 minuten in de oven, waarbij je na 5 minuten alles even husselt. Als het klaar is laat je het afkoelen.
Schil terwijl dit in de oven staat de pompoen en pastinaak en snijd in stukken.
Pel de ui in grove stukken.
Zet een pan op het vuur met wat kokos of olijfolie en voeg de ui, pompoen en pastinaak toe.
Hak het bouillonblokje fijn en voeg samen met het laurierblad, de kruidnagels, het komijnzaad en wat peper en zout toe en bak dit even.
Voeg vervolgens het water toe en kook dit tot de groente zacht zijn.
Haal het laurierblad uit de soep en pureer de soep met een staafmixer.
Voeg de room toe. Laat vanaf nu niet meer koken. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.
Strooi voor het serveren nog wat van de zaden en pitten crumble over de soep.