16 stuks
Via mijn vrijwilligerswerk kwam ik laatst aan een hele batch met overrijpe bananen. En iedereen weet dat je met overrijpe bananen het lekkerste bananenbrood maakt. Ik vond het alleen zonde om met al die bananen dezelfde soort bananenbroden mee te maken, dus toen ik tijdens een zoektocht in mijn keukenkastjes een zakje met pistachenootjes en dadels vond wist ik het meteen: bananenbrood met een Arabisch tintje. Ik maakte een dadelkaramel met granaatappelsiroop en rozenwater en mengde dadels en pistachenootjes door het bananenbrood. Om je vinger bij af te likken!
200 gram dadels zonder pit
100 ml water
1 el rozenwater
1 el granaatappelsiroop
1 citroen
200 gram bananen
180 gram boter
180 gram kristalsuiker
3 eieren
225 bloem
1,5 tl bakpoeder
zout
100 gram pistachenoten
5 dadels
Verwarm de oven voor op 160C.
Vet een vierkante bakvorm in en bekleed met een bakpapiertje.
Verwarm in een pannetje de dadels, het water, het rozenwater, de granaatappelsiroop, het rasp en het sap van de citroen. Breng dit aan de kook en laat 5 minuutjes doorkoken.
Pureer de dadels met een staafmixer.
Prak de bananen met een vork of pureer ze met een staafmixer.
Klop de boter en suiker mooi luchtig voor ongeveer 5 minuten.
Voeg de bananenpuree en de eieren toe.
Zeef het bloem, de bakpoeder en het zout boven de kom. Meng dit tot een gladde massa.
Snijd de dadels en pistachenootjes in stukjes.
Spatel 75 gram pistachenootjes door het beslag.
Schep de helft van het beslag in de bakvorm en maak glad. Smeer de dadelkaramel hier in een mooie laag over uit. Schep de rest van het beslag over de karamellaag en maak glad. Bestrooi met de overgebleven dadels en pistachenootjes.
Bak de cake voor 60-75 minuten in de oven tot mooi goudbruin.
Laat de cake 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.