Bananenbrood met Arabische twist

27 januari 2021

16 stuks

Via mijn vrijwilligerswerk kwam ik laatst aan een hele batch met overrijpe bananen. En iedereen weet dat je met overrijpe bananen het lekkerste bananenbrood maakt. Ik vond het alleen zonde om met al die bananen dezelfde soort bananenbroden mee te maken, dus toen ik tijdens een zoektocht in mijn keukenkastjes een zakje met pistachenootjes en dadels vond wist ik het meteen: bananenbrood met een Arabisch tintje. Ik maakte een dadelkaramel met granaatappelsiroop en rozenwater en mengde dadels en pistachenootjes door het bananenbrood. Om je vinger bij af te likken!

Ingrediënten

Dadelkaramel

  • 200 gram dadels zonder pit

  • 100 ml water

  • 1 el rozenwater

  • 1 el granaatappelsiroop

  • 1 citroen

Bananenbrood

  • 200 gram bananen

  • 180 gram boter

  • 180 gram kristalsuiker

  • 3 eieren

  • 225 bloem

  • 1,5 tl bakpoeder

  • zout

  • 100 gram pistachenoten

  • 5 dadels

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160C.

  • Vet een vierkante bakvorm in en bekleed met een bakpapiertje.

  • Verwarm in een pannetje de dadels, het water, het rozenwater, de granaatappelsiroop, het rasp en het sap van de citroen. Breng dit aan de kook en laat 5 minuutjes doorkoken.

  • Pureer de dadels met een staafmixer.

  • Prak de bananen met een vork of pureer ze met een staafmixer.

  • Klop de boter en suiker mooi luchtig voor ongeveer 5 minuten.

  • Voeg de bananenpuree en de eieren toe.

  • Zeef het bloem, de bakpoeder en het zout boven de kom. Meng dit tot een gladde massa.

  • Snijd de dadels en pistachenootjes in stukjes.

  • Spatel 75 gram pistachenootjes door het beslag.

  • Schep de helft van het beslag in de bakvorm en maak glad. Smeer de dadelkaramel hier in een mooie laag over uit. Schep de rest van het beslag over de karamellaag en maak glad. Bestrooi met de overgebleven dadels en pistachenootjes.

  • Bak de cake voor 60-75 minuten in de oven tot mooi goudbruin.

  • Laat de cake 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.