Aardbei-rabarber tartelettes met munt en kwark

27 mei 2021

4 stuks

Ik swiepswoepswapte de (dadel-notenbakjes met yoghurt en mango)[https://www.hoofgerechten.nl/dadel-notenbakjes-met-yoghurt-en-mango/ "Dadel notenbakjes met yoghurt en mango"] van Eline (www.hoofgerechten.nl) naar overheerlijke aardbei-rabarber tartelettes. Mijn tweede keer meedoen aan de #swiepswoepswap van Mandy (IG: @mandyandmore) en ik werd gekoppeld aan Eline van Hoofgerechten. Ik blijf het zo’n leuk concept vinden om andere foodbloggers hun sites te ontdekken en weer inspiratie op te doen voor eigen gerechten. Ook het volgen van #swiepswoepswap op Instagram is leuk. Zo bijzonder hoe mensen een recept kunnen omtoveren.

Helemaal enthousiast heb ik haar foodblog uitgeplozen, maar mijn oog viel eigenlijk meteen al op de dadel-noten bakjes. Een tijdje geleden kocht ik hele leuke tartelette vormpjes bij de kringloop en die zijn perfect voor dit recept. Ook was ik al eventjes van plan om een ontbijt taartje te maken met een bodem van noten en dadels. Een win-win situatie dus!

Ik swiepte de pecannoten, hazelnoten, cashewnoten en amandelen voor cashews, pistachenoten en hazelnoten, ik swoepte de yoghurt voor kwark met verse munt en ik swapte de mango voor rabarbercompote en aardbeien. Dat resulteerde in een aardbeien-rabarber tartellette die je ook perfect voor ontbijt kunt eten!

De munt die je door de kwark mengt complementeert de rabarber en aardbei echt perfect en ook de keuze voor pistachenoten, cashews en hazelnoten past zo goed. Je zou in plaats van de munt ook kunnen kiezen voor basilicum. Het recept is heel makkelijk plantaardig te maken, door de kwark te vervangen voor een plantaardige variant.

Ingrediënten

  • 120 g noten (ik gebruikte hazelnoten, amandelen, cashews en pistachenoten)

  • 50 g havermout

  • 100 g (medjoul) dadels

  • 0,5 tl zout

  • 100 ml (plantaardige) melk

  • 300 g (plantaardige) kwark

  • 100 g rabarbercompote

  • 200 g aarbeien

  • bosje munt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet 4 kleine tartelette vormpjes in met kokosolie en bekleed met een bakpapiertje. Zo krijg je de tartelettes er straks beter uit.

  • Hak alle noten in een keukenmachine klein. Niet helemaal fijn tot een poeder, maar ook niet dat er nog grote stukken inzitten, want dan is het straks lastiger de bodem te bedekken. Doe in een kom.

  • Doe nu de dadels samen met de (plantaardige) melk in de keukenmachine en maal tot een gladde pasta.

  • Meng de dadelpasta, de havermout en het zout door de noten.

  • Bekleed de tartelette vormpjes nu met het notenmengsel. Druk goed aan.

  • Bak de tartelettes ongeveer 15 minuten af. Als ze klaar zijn, laat ze dan nog even afkoelen.

  • Hak de munt fijn en meng door de (plantaardige) kwark. Vul de tartelettes met de kwark.

  • Verdeel de rabarbercompote over de 4 tartelettes.

  • Snijd de aardbeiden in plakjes en verdeel als een bloem over de gevulde tartelettes.

  • Bestuif eventueel met nog wat poedersuiker!

Mocht je nou geen tartelettevormpjes hebben, kan dit natuurlijk ook hartstikke goed in een kleine bakvorm of in een muffinblik. Mocht je het in een muffinblik maken, dan haal je waarschijnlijk meer dan 4 bakjes uit het recept. De bodem moet ongeveer 0,5 cm dik zijn.

Ook hoef je niet per se de aardbeien in een mooi roosje neer te leggen, je kunt ze ook gewoon door de helft snijden en verdelen over de tartelettes. Qua smaak maakt het niets uit!